Ta den norske vinteren på alvor!
Om snø-, vær- og føreforhold i norske fjell om vinteren

Start bakgrunnsmusikk!        

Moro er det, men vis alltid respekt......
                        STARTSIDE!                 HvaHva sier L97?sier?   
Søkeområde (linker) (om du ønsker å  hoppe over innledningen):

....skillestrek...

Innledning

Disse sidene er spesielt tilrettelagt for lærere som skal på skitur med elever.   PS! Dette er ikke ment å være et undrevisningsopplegg for en spesiell fjelltur, men målet mitt har vært å gi en så bred informasjon og gode råd som mulig til bruk under planleggingen av en slik tur. 

Men lærer og elev kan også ha stor nytte av å samarbeide om og gjennomgå materiellet sammen. Elever og klasser, som har tilgang på "nettet", vil også ha stor nytte av å studere de råd og den veiledning som jeg her har laget, på egen hånd.   Dette er grunnen til at jeg har valgt et enkelt grensesnitt og sidene er svært enkle å bla i.  Jeg har av samme grunn valgt å bruke "frames" nederst på de eksterne sidene.

Det er lagt vekt på å gjøre innholdet så allment og lett å forstå at alle som skal inn i "den norske fjellheimen" vil finne både gode råd og vink for fjellturen. 

Frihet, skjønnhet og indre ro, må være det som overvelder en i fjellet når været er med en......

Jeg har videre latt være å lage mange direkte linker mellom sidene, selv om det finnes noen få slike.  Jeg tror at det er lettere for nye brukere å holde stø kurs om en alltid kommer tilbake til denne søke- / startsiden, før en kopler seg til nye sider / emner.    (Jeg tar gjerne imot synspunkter på det, E-post-link her og i bunnen av siden!)  Emnesidenes linker går også direkte tilbake til link-koplingene og ikke til toppen av siden.  Dette er selvsagt gjort for at brukeren skal kunne bla seg fortere gjennom berørte emner.

På sider med relativt mye tekst og der flere emner er berørt på samme side, har jeg lagt inn "bla-hjelp" på toppen av siden!

Kjære brukere, vi vet at det er klart mer værhardt i fjellet enn i lavlandet, og mer "ruskevær" i nord enn i syd, men: Vi vet også at, siden vi bor i "vinterlandet" Norge, må vi ta ta hensyn til og leve med de vær og føreforhold vi har / får.   Det er godt at "Ola og Kari Nordmann" er født med ski på beina, for da har han/hun en erfaring som er god å ha med seg.  Han/hun er "født til" å tåle både sno og vind, storm og blest, og bukker ikke under for disse "naturlige utfordringer". 

Allikevel mister vi noen landsmenn hvert år i både skred, folk som "tuller seg bort" i dårlig vær, folk som er på tur med for dårlig utstyr osv.  Vi må, for å unngå dette, bli enda flinkere til å ta naturens "lynne" og signaler inn over oss og virkelig lytte til disse signaler og ta lærdom av de.  Viser vi naturen respekt, er det større sjanser for at den steller penere med oss også.

I søndagsutgaven av Aftenposten 5.april 1998, sto det at flere aksjoner kunne vært unngått i påska i fjor dersom folk hadde fulgt fjellvettreglene og skaffet seg flere kunnskaper om fjellet.


Jeg har samlet linkene for at det skal bli lett å bla.....Bruk disse linkene: (PS! Tekster under alle egne bilder/symboler!)

 Les denne korte veiviseren!Her kan du kople opp Se på mine sider!mine sider,   og du vil alltid få valget om å gå tilbake!  Du kan også kople tilbake til denne startsiden etter å ha sett på disse Bla i gode eksterne linker!eksterne nettkoplingene.
Se resten av linkene!
Se på mine sider!Den   k o m f o r t a b l e  snøhulen Bla i gode eksterne linker!Siste værmelding
Se på mine sider!Tegniger av ulike snøhuler Bla i gode eksterne linker!Skryt fra Hemsedal!
Se på mine sider!Lær fjellvett-reglene! Bla i gode eksterne linker!Ski-info fra de mest kjente steder
Se på mine sider!Dette krever fjellet at du kler på deg! Bla i gode eksterne linker!Skismøring 1
Se på mine sider!Se også på alpinvett-reglene Bla i gode eksterne linker!Skismøring 2
Se på mine sider!Snø - Snøblindhet - Snødekke - Snøfokk - Snøgrense Bla i gode eksterne linker!Om ozonlag og UV-stråling
Se på mine sider!Overdriv ikke solingen / Forfrysninger / Styrke på vinden Bla i gode eksterne linker!Brekurs og fjellturer.  Fine bilder
Se på mine sider!Snøskred Bla i gode eksterne linker!Breheimen/Jostedalsbreen
Se på mine sider!Utvid kunnskapene:  Hva er en isbre? Bla i gode eksterne linker!"Alt" om Jotunheimen
Se på mine sider!Litt "isvett" og råd ved ulykker Bla i gode eksterne linker!Telemarks-kjøring
Se på mine sider!Ta dette med deg i rygg-sekken Bla i gode eksterne linker!Vinterforlengelse i Stryn
Se på mine sider!Hjelpekorpsene hjelper oss! Se på Espens side!Espen Rusten:  Hvordan unngå en skredulykke?
Se på mine sider!Usikker is / Is og isens bæreevne, -hva den tåler?
Til toppen av siden!                       [Tilbake  til  Hjemmesiden]

Send meg en E-mail !

Denne siden ble sist oppdatert: 28.12.14